Fonds ΑΤΙΣ - Αρχείο Τάγματος Ιησού Σύρου

Identity area

Reference code

Αρχείο Πατέρων Ιησουιτών ΑΤΙΣ

Title

Αρχείο Τάγματος Ιησού Σύρου

Date(s)

  • 1618 - 1968 (Creation)

Level of description

Fonds

Extent and medium

10 μέτρα, 228 φάκελοι

Context area

Name of creator

Name of creator

Biographical history

Archival history

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Από τα διάφορα Ιησουιτικά Αρχεία που διαθέτει σήμερα η Μονή των Αθηνών, το πλέον ενδιαφέρον και εύχρηστο είναι το Αρχείο Τάγματος Ιησού Σύρου (ΑΤΙΣ). Και αυτό, επειδή επί πέντε περιόδους της ύπαρξης της Μονής στο νησί, πατέρες οι οποίοι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία, προσέφεραν μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους, συλλέγοντας και καταγράφοντας υλικό: έγγραφα, κώδικες, εκδόσεις, φωτογραφίες και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα.

Το υλικό αυτό, το έθεταν, στη συνέχεια, στη διάθεση των επισκεπτών, αλλά και των ειδικών ερευνητών και μελετητών, με στόχο την πληρέστερη και βαθύτερη κατανόηση της ζωής και της αποστολής τόσο των ιερομονάχων και των μοναχών, όσο και της κοινότητας Ιησουιτών γενικότερα, όπως αυτή υπήρχε μέσα στο συγκεκριμένο γεωγραφικό, κοινωνικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό περιβάλλον.

Εδώ αξίζει να αναφερθούν οι πατέρες που ασχολήθηκαν με την ιστορία της Μονής της Παναγιάς, αναδεικνύοντας την πνευματική και θεολογική βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε το μοναστικό βίωμα των ιησουιτών επί τρεις και πλέον αιώνες: οι π.π. Φραγκίσκος Lalomia (1770-88), Δομήνικος Venturi (1806-23), Μποναβεντούρα Aloisio (1838-63), Ισίδωρος Περρής (1940-71), καθώς και ο π. Γαβριήλ Μαραγκός, ο οποίος από το 1978 έως σήμερα έχει την επιμέλεια του Αρχείου.

Καθένας από αυτούς προσέθεσε ένα πολύτιμο λιθαράκι στη διαφύλαξη, την οργάνωση και την καταγραφή κωδίκων, λυτών, και κάθε είδους ντοκουμέντων.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Οι υποδιαιρέσεις του ΑΤΙΣ σε ποικίλους τομείς έγιναν για να διευκολύνουν τον ερευνητή στις αναζητήσεις του. Και οφείλονται στην πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρία του αρχειονόμου. Το σύνολο του αρχειακού υλικού μετά από ταξινόμηση βρίσκεται κατανεμημένο σε σκληρούς και μαλακούς φακέλους. Οι μεν σκληροί φάκελοι ακολουθούν μια συνεχή αρίθμηση από το 1 μέχρι και προς το παρόν το 228…, οι δε μαλακοί φάκελοι σημειώνονται με τα μικρά του ελληνικού αλφαβήτου (“α”, “β”, κ.ε.). Να σημειωθεί ότι επειδή η Μονή συνεχίζει να λειτουργεί, εμπλουτίζει το Αρχείο της με νέες ανακαλύψεις περγαμηνών, κωδίκων, λυτών και άλλων εγγράφων, όπως και με δωρεές φίλων που κατά το παρελθόν απέκτησαν ντοκουμέντα του Τάγματος και των Έργων του ή άλλου γενικά ενδιαφέροντος υλικού.

Για να μπορέσει ο ερευνητής να έχει στη διάθεσή του το πρωτότυπο ή αντίγραφο κάποιου εγγράφου αρκεί να αναφέρει τον αριθμό του σκληρού φακέλου (1, 22, 113,…) ακολουθούμενο από το γράμμα του μαλακού υποφακέλου (α, β, στ,…). Στην περίπτωση των κωδίκων πρέπει να αναφέρεται και ο αύξων αριθμός με το διακριτικό Κ να προηγείται. Π. χ., για κάποια επιστολή του π. M. Roxas: ΑΤΙΣ 39α, 4, για δε τον κώδικα του θεατρικού έργου με τίτλο “Η Τραγέδια του Αγίου Δημητρίου”: ΑΤΙΣ 117γ (Κ2009) ή την ιταλικής προέλευσης “Τριγωνομετρία”: ΑΤΙΣ 101 (K1390).

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Conditions governing reproduction

Language of material

  • French
  • Greek
  • Italian
  • Latin

Script of material

  • Greek
  • Latin

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Uploaded finding aid

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Α. Ιστορία – Οργάνωση Μονής
Β. Σχέσεις Μονής / Τάγματος
Γ. Σχέσεις Μ. / Α. Έδρας, Επισκόπων
Δ. Σχέσεις Μ. / Α. Έδρας, Επισκόπων

Related descriptions

Notes area

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Name access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Accession area

Related subjects

Related people and organizations

Related genres

Related places